shopping-bag 0
Items : 0
Subtotal : Ft
View Cart Check Out

Bencze_Jozsef

Bencze József: „Feszes tavasz lesz, bravúrok is kellenek, de nem lehetetlen bennmaradni”

A tavaszi bajnoki rajt előtt a szurkolókat többnyire két kérdés foglalkoztatja: erősít-e a KTE-Piroska Szörp, és meghosszabbíthatja-e élvonalbeli tagságát az újonc Kecskemét? Többek között erről kérdeztük a csapat vezetőedzőjét, Bencze Józsefet.

Január legelején már edzésbe álltak a fiúk, milyen állapotban jöttek vissza a “téli szünetről”?

Mindenki fegyelmezett volt, nem kényelmesedtek el a srácok, azonban sajnos többen kisebb-nagyobb sérülésekkel küszködnek. Azon vagyunk, hogy a felkészülési- és Liga Kupa találkozókon mihamarabb visszaszerezzük az év végi formánkat. Nem könnyíti meg a helyzetünket, hogy meghatározó játékosok dőltek ki a sorból, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a februári rajtra rendben legyünk.

Apró Ferenc szakmai igazgató korábban úgy nyilatkozott, az őszi szezon végén 6-7 ponttal lenne elégedett, mert akkor jó esélyeink lennének a bennmaradás tekintetében. A gárda két győzelemmel 4 pontot szerzett. Nyilván mindenkit foglalkoztató kérdés, hogy él-e még a remény, hogy a KTE-Piroska Szörp megőrzi élvonalbeli tagságát?

Mi tagadás, volt ősszel egy-két olyan mérkőzés, ami nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. A finisben azonban a csapat megmutatta (pl. a Tatabánya ellen), hogy tud küzdeni, és ilyen hozzáállással bárkivel pariban tud lenni, és ha nüanszokon múlik egy-egy győzelem, akkor az a mi javunkra dönti el a meccseket. Nyilván nem egyszerű, de ha ezt az utat folytatni tudjuk, akkor sikeresek lehetünk, és igen, megőrizhetjük NB I-es tagságunkat.

Ősszel több találkozó a véghajrában dőlt el, és nem a KTE-Piroska Szörp javára, például az Eger vagy a Budakalász ellen. Akkor úgy nyilatkoztál, idő kell ahhoz, hogy felvegyük az NB I ritmusát, és ezeket a meccseket a mi nyerjük meg. Elérkezett ez az idő?

Őszintén szólva azt reméltem, ez gyorsabban megy majd, de 7-8 mérkőzés kellett hozzá. Edzésen ezt szinte lehetetlen modellezni, ezt csak meccskörnyezetben lehet megtapasztalni. Hogy hol tartunk, jó kérdés, meglátjuk. Szeretném, ha tavasszal 80-20 arányban ezek a meccsek a javunkra dőlnének el.

Az edzők általában nem szeretnek sajtónyilatkozatokban “matekozni”, mégis arra kérlek, mondj egy számot, hány pontot kell szereznie a Kecskemétnek ahhoz, hogy bent tudjon maradni?

Nehéz megmondani, de ilyenkor mindenki számolgat. Alsó hangon 15-16 pontot kell gyűjtenünk, azzal úgy gondolom, bent lehet maradni. Ehhez 5-6 alkalommal győztesen kell elhagynunk a pályát. Feszes tavasz lesz, bravúrgyőzelem is kell, de nem lehetetlen küldetés.

A másik fontos kérdés, ami ilyenkor mindenkit foglalkoztat: erősít-e a csapat a tavaszi szezonra? Itt-ott már lehet olvasni, hogy melyik csapat kit igazol, Kecskeméten e tekintetben egyelőre csend van.

E pillanatban nem tervezünk erősítést. Ha találunk olyan játékost, aki valódi erősítést jelent, és nem csupán többen leszünk vele, akkor a vezetés mindent meg fog tenni azért, hogy ez a játékos a tavaszi szezonban nálunk kézilabdázzon. Ezzel együtt elsősorban ezzel a kerettel szeretnénk megoldani a tavaszt.

Ősszel nehéz sorsolásunk volt, noha mindenkivel meg kell küzdeni, nem mindegy, hogy hányadik fordulóban lesz esélyünk először pontot szerezni. Tavasszal könyebb dolga lesz a KTE-Piroska Szörpnek?

Csurgón kezdünk (február 5-én – a szerk.), és nem lesz könnyű. A Csurgó helyezése csalóka, sokkal előrébb végeznek majd a bajnokságban, a céljukat el fogják érni, az edzőváltás eredményesebbé teheti a gárdát. A Fradi az Fradi, az Elek Gyula Arénából nagyon nehéz pontot csenni, szóval a tavasz sem lesz könnyű…Itthon a Komlóval kezdünk, és itthon jó csapatok ellen is lehet esélyünk, ezt bizonyítottuk a Tatabánya ellen.

Most három Liga Kupa találkozó vár a fiúkra, ezek mellett hogyan telik a január?

Zömmel értelemszerűen munkával, a Liga Kupa meccsek mellett felkészülési mérkőzéseken pallérozódunk és igyekszünk csapatösszetartó programokkal stabilabbá tenni a kohéziót – ezekről ezúttal is képes beszámolóval jelentkezünk majd.

Korábban épp az emlegetett Csurgó edzője voltál. Mennyivel van most nehezebb dolgod, mint a hosszú évek óta stabil élvonalbeli Csurgónál volt?

Valóban, a Csurgó évek óta stabil háttérrel dolgozik, és ez minden edző számára kényelmes, a szó jó értelmében. A két kihívást nem lehet összehasonlítani, de mindkettőnek vannak megoldandó feladatai. Kétségtelen, hogy az alsóbb régióban mindenért kétszer olyan intenzíven kell küzdeni, de éppen ettől szép az edzői pálya – olyan feladatokat kell megoldanunk együtt, amiről azt gondolhatják, meghaladja a csapat képességeit, aztán mégis megoldjuk. Nagyon jól érzem magam Kecskeméten, ez egy nagyon szerethető város, kiváló szurkolókkal.