Kínában lett idegenlégiós Szrnka Levente

Szrnka Leventének lehetősége adódott, hogy rövid időre Kínába szerződjön, és betekintést nyerjen egy kézilabda szempontjából még csak feltörekvőnek számító ország kultúrájába.

Hogyan jött a lehetőség, hogy kimehetsz Kínába?

Apró Ferenc, a KTE-Piroska Szörp szakmai igazgatója tájékoztatott róla. Őt Vadkerti Attila, a korábbi  válogatott kézilabdázó kereste fel, ugyanis a kínai Szuperligába kerestek különböző posztokra játékosokat, 45 napra szóló kölcsönszerződéssel.

Miben különbözik a kínai kézilabda, mint az európai?

Teljesen más kézilabdát játszanak itt, mint amit mi ismerünk Európában. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az erőnléti edzésekre, mint a technikai-, taktikai képzésre. Sajnos ez a játékukban erőteljesen megmutatkozik, a megszokottnál jóval több technikai hibát vétenek. Viszont rendkívül robbanékonyak, amivel nem volt egyszerű az első napokban tartani a lépést. A játékuk nagyon fegyelmezett, az edző összes utasítását betartják, de emiatt kicsit sablonossá is válik. A kreativitás hiányzik a játékukból és a helyzetfelismerésükön is lehetne még csiszolni.

Mi az, ami Kínában megtalálható a kézilabdában, Magyarországon nem, és mindenképp át kellene venni?

Nem véltem felfedezni olyan hiányt Magyarországon a kézilabda sportágon belül, amit Kínától át kellene venni, épp ellenkezőleg, mivel Kína a feltörekvő kézilabdanemzetek közé sorolandó, így nekik válhatna előnyükre, ha ellesnének egy-két technikai kunsztot az európai kézilabdából.

Mi a véleményed az országról és az ott élőkről?

Az ország a világ vezető nagyhatalmai közé tartozik, ehhez nem fér semmi kétség. Fejlett a társadalom, valamint az ország infrastruktúrája is. Bármerre jártam, szinte mindenhol a modern világ jeleit véltem felfedezni, és a társadalomról is elmondható, hogy jólétben élnek, ezt jól mutatja, hogy  szinte mindenki új autóval jár. Az itt élő emberek szerények, alázatosak, mindenki teszi a saját dolgát.

Hogyan kommunikálsz a csapattársaiddal, edződdel?

Szerencsére a csapatomnak horvát nemzetiségű az edzője, aki tökéletesen beszéli az angolt, így az edzéseken nincsenek problémák, és ha bármiben segítségre lenne szükségem, hozzá  bizalommal fordulhatok. Zárójelben megjegyezném, hogy Zvonarek Nenad több évig volt a kínai kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya, így egy kiváló szakembertől sajátíthatom el a kézilabda fortélyait. A csapaton belül már más a helyzet, mert ők nem igazán beszélnek angolul, így velük marad az Activity, kézzel-lábbal.

Észlelsz-e bármilyen különbséget az itthoni körülményekhez képest?

Van, amit nehéz megszokni; hiába van wi-fi elérhetőség, akkor sem tudok Európában jól ismert webhelyeket megnyitni, gondolok itt a Facebookra, Instagramra, YouTube-ra, Google-ra. Ugyanakkor lépést tartanak a korral, már az idősebb generáció is okostelefont használ.

Ha lenne rá lehetőséged, kiköltöznél Kínába?

Biztos, hogy nem költöznék Kínába. Teljesen más világ, mint amihez én szoktam. Volt szerencsém beszélni olyan magyarral, aki már több, mint 5 éve él Pekingben, és ő mondta, hogy Kína annak nagyon jó, aki itt születik, vagy mindennél jobban szeretne itt élni. Jelen helyzetben nálam egyik lehetőség sem adott szóval biztos, hogy még egy jó darabig maradok Magyarországon.

(Szarvas Zsombor / kesport.hu)