„Ne a változástól, az állandóságtól félj” – interjú Apró Ferenccel

A KTE-Piroska Szörp szakmai igazgatóját, Apró Ferencet kérdeztük a klub háza-táján kialakult mozgolódásról, a távozókról és az érkezőkről, valamint a jövő évi feladatokról, célkitűzésekről. 

Min változtatnak a nyáron, hogy túlszárnyalja a KTE-Piroska Szörp az elmúlt év teljesítményeit?

A tavalyi szezonban ismét negyedikek lettünk, így a kitűzött célt nem értük el, mert a dobogóra pályáztunk. Elsősorban emiatt a nyáron szerkezeti váltást hajtunk végre a csapaton. Ez azt jelenti, hogy lesznek távozók, – máshol folytatja a pályafutását: Bujdosó Máté, Horváth Viktor, Szamos Marcell, Petrik-Varga Ádám és Zaklajda József – és a helyükre igazoltunk játékosokat. Az új igazolásokat a közeljövőben mutatjuk be. Annyit előzetesen elárulhatok, hogy érkeznek nagyon rutinos, első osztályt is megjárt játékosok, illetve fiatal magyar tehetségek, akik nálunk kamatoztathatják tudásukat. Tisztában vagyunk azzal, hogy a magasabb célokhoz kellenek a tapasztaltabb játékosok, és bízom benne, hogy hozzásegítik a klubot a dobogós álmok eléréséhez. Emellett a saját utánpótlásunkból is fogunk meríteni, többen a felnőtt kerettel fognak edzeni. A keret egyébként teljesen összeállt, több érkező nem lesz. 

Miért hagyják el többen a klubot?

Már márciusban megkezdte a vezetőség az őszi keret kialakítását. Akkor még az éremszerzés is benne volt a pakliban, és mi mindenkinek ajánlottunk új szerződést a 2018/19-es keretünkből. A sikertelen megállapodás minden esetben kettőnkön múlt, a távozók más utat akartak választani, vagy munkahelyi- illetve tanulmányi, esetleg magánéleti okokra hivatkozva döntöttek a távozás mellett. Ahogy Lao-Ce mondta: „Ne a változástól, az állandóságtól félj!” –  és ránk ez most tökéletesen igaz, hiszen az elmúlt években mindig fix keretünk, kevés távozónk és új igazolásunk volt. Nem jellemző klubunkra a nagyobb mozgolódás, jövés-menés, ám ez az idei nyár máshogyan alakult, és majd meglátjuk, hogy a szerkezeti változtatás mennyire lesz eredményes. A csapaton belüli állandóság és a már-már partihangulat kicsit hátráltatta a szakmaiságot és a munka sikerességét a tavalyi szezonban, de annak örülök, hogy mindenkivel békében és normálisan váltunk el. Sajnálom, hogy többektől el kellett köszönnünk, de sok esetben az elvárt teljesítmény és a megfelelő munkamorál, illetve a kellő edzésszám kérdéseiben nem sikerült dűlőre jutnunk, ám céljaink miatt ezekből nem engedünk, így több játékossal kenyértörésre került sor.

Milyen szerep vár a fiatalokra „az új csapatban”?

Nagyon fontos számunkra, hogy minden évben az ifjúsági csapatokból legalább két fiatalember felkerüljön a felnőttek közé, ezzel is erősítve a lokálpatriotizmust, valamint mutatva az utánpótlásnevelésünk élvonalbeli színvonalát. Az, hogy közülük ki, mennyi játéklehetőséget fog kapni, az csak is rajtuk fog múlni. Remélem, hogy mindenki élni fog a bizalommal, azok is, akik már tavaly tűzközelben voltak, mint Csuzi Milán, vagy Forgács Tamás, aki a távozó Bujdosó helyett több főszerepet kaphat. A bal szélre Berkes Gergő mellé szerződtettünk még egy fiatalt, valamint egy rutinosabb játékost. Szintén a felnőttekkel fogja megkezdeni a felkészülést Francia Zalán, aki tavaly még serdülő volt. Reméljük, Kecskeméten folytatja tanulmányait saját nevelésű játékosunk, a beálló poszton játszó Bálint Barnabás is, aki szintén megkaphatja a lehetőséget a nagyoknál, hiszen nagyon nagy tehetség és potenciál rejlik benne.

Ez az új keret lehet a jövő csapata Kecskeméten, amely akár a feljutásra is alkalmas lehet?

Számunkra egy cél lebeg a szemünk előtt: minél több szakmai munkával minél eredményesebbnek lenni. Ahogyan már korábban is hangsúlyoztuk, mi egy amatőr sportszervezetet üzemeltetünk, de a körülményeink nagyon profik, ehhez mérten jövőre is kilenc-tíz edzést tartunk hetente. Kőkemény munkával fogjuk elérni a céljainkat, és itt gondolatban el lehet kanyarodni a titkos vágyaink felé is, miszerint az elkövetkezendő években a feljutás lehetőségét sem tartjuk kizártnak. 

A célunk egyelőre nem változik, újra a dobogó elérése lesz a jövő év feladata, hiszen ha nincsenek célok, akkor motiváció sincs. Szoktuk mondani, hogy ez az NBI/B Keleti-csoportja a „vad kelet”, hiszen nagyon kiegyensúlyozott, erős osztály, és azért a top 3 a célunk, mert onnan már bármi megtörténhet. Ha aranyérmet szereznénk, akkor minden követ megmozgatnánk, hogy lehetőségünk nyíljon elindulni, és helyt állni az NB I-ben, de erről csak akkor érdemes beszélni, ha ez megtörténik. A klub elöljárói, és a menedzsment tagjai rengeteget dolgoznak azon, hogy fejlődjön a kecskeméti kézilabda, és ez sok esetben visszaköszön, például ott, hogy több támogató partnerrel is sikerült hamar egyezséget kötni a következő évre, akiket szintén később jelentünk be. 

Mikor kezdik meg a felkészülést?

A felnőttek július 24-én, az ifisták és a serdülők július 22-én vágnak neki a felkészülésnek. Augusztus közepén Balatonbogláron lesz az edzőtáborunk, az utánpótláscsapatainkkal együtt fogunk oda ellátogatni immáron harmadik éve. Nagyon profi körülmények között készülhetünk majd, és a gyerekeknek is biztosan nagy élmény lesz. Az edzőmérkőzések időpontjai is le vannak egyeztetve, hamarosan ezeket is közöljük a csapat hivatalos Facebook oldalán.

Lesznek változások az utánpótláscsapatoknál is?

Lesznek ott is változások. Egyik bejelentésre váró, új igazolásunk veszi át az élvonalbeli ifjúsági csapatunk irányítását, valamint a serdülő gárda élén a felnőtt együttesünk vezére, Füstös Attila fogja tovább építgetni edzői karrierjét a játékospályafutása mellett. Ő már tavaly is dolgozott az utánpótlásban – most már vezetőedző lesz. 

Mit gondol a tavalyi nézőszámokról?

Nagyon elégedettek voltunk a tavalyi nézőszámokkal, hiszen folyamatosan egyre többen látogattak ki a meccseinkre a Messzi István sportcsarnokba – az utolsó bajnokin közel ezer néző volt – és ezt a nézőszámot minimum szeretnénk megtartani. Emelni szeretnénk a show-t, és a menedzsment azon dolgozik, hogy a családok jól érezzék magukat a kézilabdás eseményeinken. A közösségépítés és a szórakoztatás a fő terv, amely reményeink szerint a KTE-Piroska Szörp eredményességével párosul majd. 

(Vizi Zalán / kesport.hu)