Ocsovai Zsolt: „Komoly szerkezeti változás várható”

A KTE-Piroska Szörp vezetősége a 2018/19-es szezont megelőzően a dobogó elérését tűzte ki célul. Az együttes végül a negyedik helyen végzett, ennek okairól, illetve a csapaton belüli változásokról ejtett szót évértékelőjében a vezetőedző, Ocsovai Zsolt. 

Csalódás a negyedik hely az előzetes célkitűzésekhez képest?

– A bajnokság kezdete előtt a megállapodás minden játékossal, illetve a magam részéről is az volt, hogy a dobogó elérése az elvárás a 2018/19-es szezonra. Viszont ahhoz képest, ahogyan elkezdtük az évadot – a harmadik forduló után nulla ponttal álltunk a tabella legvégén – nagyon szépen visszajöttünk, és három fordulóval a vége előtt még volt reális esélyünk az éremszerzésre. Ha az összképet nézzük, akkor ez egy jó teljesítmény volt, ha közhellyel akarok élni, akkor az egyik szemem sír, a másik nevet. 

Miben látod a problémát, amiért nem sikerült felérni a dobogóra? 

– Ami bizonyosan nem volt szerencsés számunkra, az a sorsolásunk; mindjárt a legelején az első két meccsünket a két bajnokaspiránssal, a későbbi arany-és ezüstérmessel kellett megvívnunk. A harmadik fordulóban a Debrecen látogatott hozzánk, és mindenki úgy számolt, hogy győzni fogunk, mert győznünk is kellett…volna. Sajnos egy góllal kikaptunk (26-27), de ez a vereség “felpofozta” a játékosokat, és utána már kevesebb problémánk volt a pályán. Így elsőkörben tehát a sorsolást emelném ki, de emellett sok olyan pontot hullajtottunk ősszel, amit nem lett volna szabad, például a Balassagyarmat ellen. Szintén hozzájárult ahhoz, hogy nem értünk oda a harmadik helyre, hogy az Orosháza és a PLER ellen sem sikerült pontot rabolnunk. Ennek az okait nem tudom, mert a felkészülés mindig jól sikerült, talán mi magunk sem hittük el, hogy sikerülhet, és nem bíztunk eléggé magunkban. 

Mennyire vagy elégedett a játékosok hozzáállásával? 

– A hozzáállással nem volt baj. Nyilván voltak nehéz helyzeteink, akár nekem, akár a játékosoknak, de úgy gondolom, ezekből jobbára sikeresen kilábaltunk. Ha a hozzáállás nem is, de a teljesítmény hagyott maga után kívánnivalót, több játékosnak a produkciója messze elmaradt attól, amit elvártunk, és amire számítottunk. Sokaknak hullámzó éve volt, de voltak, akik egész szezonban rosszul játszottak, és ez egy olyan csapatnál nem fér bele ahol eleve a dobogó a cél. Nálunk nincsenek nagy sztárok, itt vannak nagyon jó játékosok, akik egy jó csapategységet tudnak alkotni, de – főleg ősszel – hiányoltam azokat a húzóembereket, akik a nehéz momentumokban ki tudták volna zökkenteni a társakat a gödörből. Egész tavasszal jól játszottunk, de a legfontosabb meccsünk során, az Algyő ellen szintén ez volt a vesztünk, hogy nem volt igazi vezére az együttesnek. 

Miért sikerült sokkal jobban a tavasz, mi változott a télen? 

– Abból indultunk ki, hogy a tavalyi tavaszi menetelésünk is nagyon jól sikerült, és az előző évhez képest minimális változtatások történtek a keretben, így mindenki azt várta, hogy szeptembertől ugyanott folytatjuk, ahol májusban abbahagytuk. Már tudhatjuk, ez nem így sikerült. Az idei versenykiírás második felétől viszont megint nagyon ment a csapat szekere a rosszabb őszt követően, ennek lehet, hogy a nyári- és a téli felkészülésünkből fakadó különbségek lehetnek az okai. Télen a Liga Kupa küzdelmeiben vettünk részt, első osztályú klubok ellen játszottunk, és ellenük mindig jobban fel tudtunk pörögni. Felvettük az élvonal ritmusát, amit a saját bajnokságunkra is át tudtunk menteni. Ebből tanultam, változtatni fogok a nyári felkészülés menetén, és a következő idény előtt több NB I-es együttessel fogunk edzőmérkőzést szervezni, annak érdekében, hogy felpörgött állapotban vágjunk neki az új szezon kihívásainak. 

Milyen változásokra lehet számítani a klubon belül? 

– Játékosállományban több jövés-menés lesz, mint tavaly nyáron, és úgy néz ki, nagyon komoly szerkezeti változás lesz – de amíg a tárgyalások zajlanak, addig erről nem tudok részletesebben beszámolni. Bízom benne, hogy egy teljesen más szemléletű, sikerre éhes és profibb gondolkodású csapatot tudunk összeállítani a nyáron. 

Gondolkozik-e a vezetőség abban, hogy pár éven belül feljutásra esélyes legyen a KTE, és ha igen, mi kell ehhez? 

– A menedzsment elszántan küzd, hogy minden feltétel teljesüljön ahhoz, hogy szintet léphessünk. Úgy dolgozunk, hogy ne érjen bennünket váratlanul, ha megtörténik a “csoda”. Mindig is a dobogó lesz a cél, jövőre mindenféleképpen az éremszerzésre törünk, nem lesz más a fejekben, csak is ennek az elérése! A körülmények profik, az érkező játékosok gondolkodása és hozzáállása szintén, így bízunk az éremszerzésben, és arra törekszünk, hogy minél fényesebb legyen…a klub és én is ezt tűztem ki ismételten célul a következő idényre. 

(Vizi Zalán / kesport.hu)